top of page
parelvissers logo.jpg

Doelstelling

Het doel van de Stichting is om vindplaatsen te creëren voor “onzichtbare” buurtbewoners en waar door participatie en ontmoetingen mensen weer een actieve, gerespecteerde en zichtbare rol innemen in de samenleving. Dit kan o.a. door de oprichting van Buurthuizen of zogenaamde "pop-up-woonkamers" binnen de Hoeksche Waard.

 

Liefde voor de mens

In een maatschappij waar eenzaamheid, individualisme en onverdraagzaamheid toenemen en de maatschappij snel verandert, wordt het steeds belangrijker om verbindingen en onderlinge relaties weer te herstellen. Stichting Parelvissers is een vrijwilligersorganisatie met een hart voor de mensen en die uit naastenliefde initiatieven opstart met sociale activiteiten in de Hoeksche Waard. Stichting Parelvissers werkt vanuit een christelijke identiteit, die haar drijft en overtuigt om liefde te geven, maar zonder het geloof aan anderen op te dringen. “Parelvissers” heeft oog voor iedereen in de wijk, niemand uitgezonderd. Het doel is om vindplaatsen te creëren voor “onzichtbare” buurtbewoners en waar door participatie en ontmoetingen mensen weer een actieve, gerespecteerde en zichtbare rol innemen in de samenleving. Alle mensen zijn unieke parels en mogen middels een ketting aan elkaar worden verbonden. Wij vissen dan wellicht naar die eerste parels in de wijk, maar wij hopen van ganser harte dat vele parels elkaar zullen vinden en zich aan elkaar zullen verbinden tot een ware parelketting.

 

De droom

Parelvissers is een beweging van mensen die hoop hebben op een betere wereld. Een groep mensen die meer vreugde haalt uit het “uitdelen” dan uit het “ontvangen”. De droom om mensen te helpen, te verbinden aan elkaar en hen uit de (neerwaartse) sleur van het leven te halen brengt ons in beweging. De samenleving vertoont een steeds grotere vorm van ik-gerichtheid en onverdraagzaamheid, vandaar onze visie om deze tendens te keren tot respectvol en vreedzaam burgerschap in o.a. achterstandswijken. De concrete droom is om buurthuizen of “pop-up woonkamer” te starten en te beheren in de Hoeksche Waard, die zullen dienen als impuls om mensen weer te laten ontmoeten en actief met elkaar te laten participeren. We willen verbindingen tot stand brengen tussen kwetsbare groepen mensen, maar ook tussen jong en oud. Er is in dit soort pop-up huiskamers/buurthuizen plek voor iedereen van de betreffende wijk, gedragen door de inzet van vrijwilligers en de participatie van de wijkbewoners zelf.

 

Vanuit God's Woord, de Bijbel, onderwijzen wij op vrijwillige basis en op afgekaderde momenten  graag zogenaamde "Levenslessen". Praktische onderwerpen zoals omgaan met eenzaamheid, omgaan met de naasten, dealen met armoede, angst, ruzie, stress, relaties en nog vele andere onderwerpen kunnen hierin aan bod komen.

 

Beloningsbeleid

De Stichting is geheel gestoeld op vrijwilligerswerk zonder enige vorm van financiële beloning. Ook de medewerkers/vrijwilligers van de buurthuizen doen hun activiteiten zonder beloning en zonder financiële vergoedingen. Wij werken namelijk uit liefde en willen geen financiële verdiensten ontvangen uit onze missie. De liefde die we hebben mogen ontvangen, delen we belangeloos weer uit. Elke medewerker staat op gelijke voet en er is geen hiërarchie in de organisatie. Het bestuur van de Stichting drijft de organisatie vanuit de vastgestelde visie, het bewaakt de missie en de financiële middelen om tot het beoogde doel te komen. Mocht er vanuit de groei van projecten vanuit de stichting een coördinerende (betaalde) functie nodig zijn, zal dat in de toekomst duidelijk gecommuniceerd worden.

 

Normen en waarden

De maatschappelijke en sociale metamorfose van de afgelopen decennia heeft ertoe geleid dat we leven met compleet andere normen en waarden dan voorheen, ofwel “die goede oude tijd”. Als deze normen en waarden echter gaan leiden tot onverdraagzaamheid en “ik-gerichtheid”, maar ook tot eenzaamheid, isolement, gebrek aan eigenwaarde en bijvoorbeeld luiheid of afstomping, dan is herstel nodig. Andere normen en waarden moeten worden aangeboord en worden voorgeleefd om mensen weer tot bloei te laten komen en in een actieve en respectvolle levenshouding te brengen. De basis voor ons leven is de liefde. Iedereen wenst geliefd te zijn en daarom willen wij in buurthuisprojecten onvoorwaardelijk liefdevol met elkaar omgaan, samenwerken, tijd vrijmaken voor elkaar en elkaar regelmatig ontmoeten. Hierbij zijn respect, vertrouwen, familiesfeer, participatie en vriendelijkheid een set van “nieuwe” normen en waarden.

bottom of page